MEDICINA TRADITIONALA CHINEZA

DISCOPATIE LOMBARA

Home | SEVA DE MESTEACAN PENTRU SANATATE | ALBERT IGNATENKO | QIGONG MANTAK CHIA | QIGONG TAI CHI CHI SANATATE | 2015, COB,HOUSES IN NATURE | TRUFE CIUPERCI | EYES QIGONG TERAPY | 120 ADEVARURI DESPRE OAMENI | MUZICA TERAPEUTICA | QIGONG COLOANA VERTEBRALA | YUMEIHO-CHIROPRACTICA-INDREPTAREA OASELOR | DISCOPATIE LOMBARA | TERRA-SECRETE PAMANT | QIGONG 2 GIMNASTICA ENERGETICA | QIGONG 3 HEALTH LONGEVITY | QIGONG ABC | PUNCTE ENERGETICE ACUPUNCTURA | REFLEXOLOGIE MERIDIANE ENERGETICE TCM BAGUA ROATA VITAMINE CHIROPRACTICA | SILICIUL ORGANIC PAZNICUL TINERETII | LEGUME SI PLANTE IMPOTRIVA IRADIERII | LEACURI VECHI | LEACURI ABC | LEACURI NATURALE PENTRU AFECTIUNI RENALE | LEACURI DIVERSE | LEACURILE CALUGARITEI HILDEGARD | K.E.D. STIMULATORUL CIRCULATIEI SANGUINE SI ENERGETICE,REFACERE IMUNITATE | MUDRAS | SANATATE DIVERSE

KINETOTERAPIE SI DISCOPATIE LOMBARA



Discopatie lombara

Discopatia vertebrala (lombara)

reprezinta o "boala a discului" (o patie) manifestata, de obicei, printr-o deteriorare a discului intervertebral de la nivelul coloanei vertebrale lombare. Coloana vertebrala este formata din vertebre dispuse una deasupra alteia. Intre aceste vertebre se afla discuri intervertebrale. Gaurile vertebrelor asezate una deasupra celeilalte formeaza canalul vertebral. Prin canalul vertebral trece maduva spinarii.

Maduva spinarii este formata dintr-un manunchi de fibre nervoase care pleaca de la nivelul scoartei cerebrale si transmit comenzile de la aceasta catre intregul corp. Daca discurile intervertebrale nu sunt integre, atunci spatiul intervertebral se ingusteaza, ceea ce poate duce la compresie pe radacina nervoasa. Deteriorarea discurilor vertebrale de la nivelul coloanei vertebrale lombare se numeste discopatie lombara. Daca discul dintre vertebrele lombare se deterioreaza si nu se intervine cu nici un tratament, el se poate rupe producandu-se hernia de disc.

Cea mai des intalnita discopatie vertebrala este hernia de disc, cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral, este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral apasa elementele anatomice din canalul spinal (radacinile nervoase si maduva spinarii). Acest lucru se intampla atunci cand inelul fibros care mentine discul pe loc se rupe, permitand nucleului pulpos sa alunece catre maduva. Rezultatul este hernierea nucleului pulpos in canalul spinal.

Varsta, supraponderabilitatea si traumatismele repetate sunt factori care predispun la aparitia herniei de disc. Desi exista in procent mic si hernii de disc cervicale sau toracale, cele mai frecvente hernii de disc sunt intalnite in portiunea inferioara a coloanei lombare, la nivelul discurilor L4- L5/ L5- S1.

Protruzia discala este o alunecare unilaterala (uneori bilaterala) a discului spre canalul spinal si radacina nervoasa, cauzand durere, amorteala si slabiciune musculara pe acea radacina nervoasa. Durerea este prezenta in mod constant si este corelata cu discul intervertebral herniat. Durerea este numita si sciatica, ea se extinde din spate (punctul fesier) spre coapsa pe portiunea posterioara, pana la nivelul gambei si piciorului.

Se descriu trei stadii de hernie de disc lombara:

Stadiul 1 - cu iritatrea radacinii nervoase (durere pe traiect radicular);
Stadiul 2 - compresia radacinii (durere si parestezii pe traiect radicular cu modificari ale reflexelor osteotendinoase);
Stadiul 3 - paralizia radacinii (durere, parestezii, pareza/paralizie pe membrul inferior).

Desi in unele cazuri foarte severe este absolut necesara interventia chirurgicala, de cele mai multe ori pacientul poate sa fie scutit de "bisturiu" daca urmeaza un tratament de kinetoterapie (gimnastica medicala) care este recomandat in toate stadiile evolutive ale lombosciaticii de cauza discala. Important este sa adaugam faptul ca programul de recuperare (de exemplu programul Williams) trebuie sa fie individualizat in functie de stadiul boli si de starea pacientului. In perioadele acuta si subacuta nu se face nici un fel de miscare si se recomanda numai fizioterapia si masaj terapeutic (Atentie!!! Acest masaj difera de masajul somatic de relaxare intrucat manevrele acestui masaj sunt diferentiate pentru aceasta afectiune; exista medici care interzic masajul in ideea in care acesta ar putea creste durerea mai mult, insa ei se refera la masajul somatic si nu la cel terapeutic).

In perioada de remisiune (refacere) singurul tratament recomandat este KINETOTERAPIA. In acest sens este foarte bine sa subliniam ca programul de kinetoterapie( de obicei, programul Williams) nu consta intr-un simplu set de exercitii fizice ,ci este un tratament care cuprinde si sfaturi importante pe care trebuie sa le urmeze pacientul cu hernie de disc in viata cotidiana.

Williams iti usureaza durerea

Programul de exercitii propus de kinetoterapeutul Aurelia Popa este cunoscut sub denumirea de programul Williams. Exercitiile pentru discopatia lombara se fac pe saltea sau la spalier.

"In cazul in care pacientul a fost diagnosticat cu discopatie lombara, nu se recomanda exercitiile de extensie, cum sunt acelea pentru discopatia cervicala. La discopatia lombara, se produce un dezechilibru intre abdomen si spate. Musculatura abdomenului este mult mai pronuntata si cedeaza mai usor si atunci apar discopatiile. Discul herniaza si astfel coloana se arcuieste foarte mult. Programul Williams tonifica musculatura abdominala, care, intarindu-se, strange, aducand spatele in pozitie cat de cat normala fiziologic", explica Aurelia Popa.

Coloana vertebrala nu este dreapta, ci prezinta o serie de curburi in regiunea cervicala, toracala si lombara. In zona cervicala, exista o curbura cu concavitate posterioara care se numeste lordoza, in timp ce la nivelul coloanei toracice exista o curbura cu concavitate anterioara, denumita cifoza. Curbura in zona lombara are concavitatea posterior si se numeste lordoza lombara.

In regiunea pelviana, adica la nivelul bazinului, exista o curbura cu concavitatea orientata anterior si este formata de sacru si oasele cocigiene. Curburile coloanei vertebrale sunt conditionate mecanic de inclinatia bazinului.


11 exercitii pe saltea

Daca nu ai saltea, poti improviza una din doua paturi. Kinetoterapeutul te sfatuieste sa nu faci exercitii niciodata in pat, indiferent de cat de tare este. Aurelia Popa precizeaza ca primele exercitii sunt de incalzire a musculaturii. Exercitiile sunt eficiente daca se fac de doua-trei ori pe saptamana, timp de 15-20 de minute pe zi. Fiecare exercitiu se face in seturi de cate zece exercitii-pauza-inca zece.

1. Intins pe spate pe saltea, se trage varful piciorului si se intinde. Se efectueaza zece exercitii, se face o mica pauza, si inca zece.

2. Aceasi pozitie, picioarele indoite, cu talpa pe saltea, se ruleaza piciorul pe calcai si pe varf.

3. Din aceeasi pozitie, cu picioarele indoite, se apropie si se departeaza genunchii.

 4. Din aceeasi pozitie, se face bicicleta cu un picior. Zece exercitii pe un picior si inca zece pe celalalt picior.

5. Cu picioarele indoite, cu talpa pe saltea, intinde un picior. Piciorul intins se ridica. In momentul in care piciorul este ridicat tragi varful si il intinzi cand piciorul este coborat.

6. Cu genunchii indoiti cu talpa pe saltea, efectueaza balansari de bazin. Spatele ramane lipit de saltea si ridici doar putin fesierii.

7. Cu picioarele indoite, cu talpa pe saltea, trage cate un genunchi la piept.

8. Avand picioarele indoite cu talpa pe saltea, tine mainile pe coapsa (partea anterioara a picioarelor). Mainile aluneca in sus pana la genunchi si revin. Acest exercitiu este contraindicat pentru spondiloza cervicala, deoarece accentueaza curbura cervicala.

9. Pe spate, genunchii indoiti cu talpa pe saltea. Trage cate un genunchi la piept concomitent cu ridicarea capului stanga - dreapta.

10. In aceeasi pozitie, trage amandoi genunchii la piept. Este un exercitiu dificil, care s-ar putea sa nu fie efectuat de pacientii cu o discopatie acuta. Daca se poate face, se efectueaza maxim zece exercitii.

Kinetoterapeutul Aurelia Popa subliniaza ca este important sa se revina cu talpa pe saltea, avand genunchii indoiti, si nu intinsi. Daca se revine cu ei intinsi, curbura lombara se accentueaza, avand loc un efect invers fata de cel dorit.

11. In aceeasi pozitie, se trag amandoi genunchii concomitent cu ridicarea capului.

Pentru urmatoarele exercitii se schimba pozitia.

1. Culcat pe o parte, pe saltea, mana de aceeasi parte este sub cap, indoaie usor genunchii. Cu cealalata mana ramasa libera, trage genunchiul la piept si intinde-l.

2. Aceeasi pozitie, genunchiul de jos usor flectat, celalalt intins, ridica piciorul in lateral. Se ridica piciorul la aproximativ 45 de grade. Nu trebuie sa se ridice piciorul combinat cu o rotatie externa.

3. Culcat lateral, cu piciorul de jos usor indoit, flexeaza piciorul (adu piciorul intins spre fata).


Exercitii in patru labe. Numarul exercitiilor: zece-pauza-zece

1. Se trage alternativ cate un genunchi la piept. Se alterneaza stangul cu dreptul.

2. Aceeasi pozitie, se duce fundul pe calcaie si se revine. Se relaxeaza.
"Acest exercitiu este foarte relaxant. Majoritatea celor care il descopera stau in pozitia asta" spune Aurelia Popa.


Important de stiut pentru persoanele cu discopatie lombara

Pacientii trebuie sa invete sa se ridice, cu genunchii indoiti si spatele drept.
Se evita rasucirile.
Daca lucrezi la birou, pune-ti sub picioare o cutiuta de o inaltime de 10, 15 cm.
Cand conduci, trage-ti scaunul cat mai in fata.
Evita extensiile, deoarece accentueaza curbura lombara.

2 4 16 26 29 30 31 32 33 34 35 37 38 39

MEDICINA TRADITIONALA CHINEZA

Home | ALBERT IGNATENKO | QIGONG MANTAK CHIA | QIGONG TAI CHI CHI SANATATE | 2014 COB,HOUSES IN NATURE | TRUFE CIUPERCI | EYES QIGONG TERAPY | 120 ADEVARURI DESPRE OAMENI | MUZICA TERAPEUTICA | QIGONG COLOANA VERTEBRALA | YUMEIHO-CHIROPRACTICA-INDREPTAREA OASELOR |DISCOPATIE LOMBARA | TERRA-SECRETE PAMANT | QIGONG 2 GIMNASTICA ENERGETICA | QIGONG 3 HEALTH LONGEVITY | QIGONG ABC | PUNCTE ENERGETICE ACUPUNCTURA | REFLEXOLOGIE MERIDIANE ENERGETICE TCM BAGUA ROATA VITAMINE CHIROPRACTICA | SILICIUL ORGANIC PAZNICUL TINERETII | LEGUME SI PLANTE IMPOTRIVA IRADIERII | LEACURI VECHI | LEACURI ABC | LEACURI NATURALE PENTRU AFECTIUNI RENALE | LEACURI DIVERSE | LEACURILE CALUGARITEI HILDEGARD | MUDRAS



KED Stimulatorul circulaiei sanguine
b.c.m.refacereenergeticasanguina.jpg
KED.Stimulatorul cicuitelor energetice

2849 lei
suportă 110 kg